Från konstverk till masstryckning

Från konstverk till masstryckning

Att fler människor fick ta del av böckernas fantastiska värld möjliggjordes när boktryckarkonsten uppfanns. Det var i och med Johan Gutenbergs uppfinning att trycka böcker i mitten av 1400-talet som läsningen kunde spridas. Men det skulle dröja innan gemene man kunde läsa och förkovra sig i böckernas fenomenala värld. I Kina hade man tryckt böcker sedan 500-talet. Men boktryckarkonsten tycktes aldrig ha gjort resan över från Asien till Europa.

Böcker som konstverk

Innan boktryckarkonsten blev vida känd fanns det bara ett sätt att överföra informationen från en bok till annan, och det var att kopiera. Ofta var det munkar som satt och präntade men de fick gå i skola för att lära sig. Kopieringen skedde med gåspenna eller pensel. De färdiga böckerna var som konstverk som endast de riktigt rika hade råd med innan man lärde sig att trycka böcker. Boktryckandet var inte perfekt från början och den stora masstryckningen blev inte omedelbar då det var svårt att få raderna i böckerna jämna. Det tog även lång tid att tillverka bokstäverna, eller typerna som var löstagbara och hela tryckningsprocessen gjordes förhand.

De första böckerna som trycktes i Europa var i svartvitt och kallas för inkunabler. I efterhand lät man måla dit blå eller röda anfanger. Så ett visst arbete behövdes fortfarande göras förhand. Det äldsta tryckta verket som har hittats är från Kreta och tros kunna dateras tillbaka till 1500 år före Kristus. Men vad var det då för bok som Johan Gutenberg valde att trycka år 1454? Det var en bok som så småningom skulle finnas i många hem och senare i varje hotellrum. Rätt svar är Bibeln.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

writers