Hur många böcker kan du läsa?

Hur många böcker kan du läsa?

Hur många böcker är det möjligt att läsa på ett år och hur många är det möjligt att läsa under ett liv? Vissa har kanske inte öppnat en bok sedan grundskolan medan andra flitigt skriver upp varje boktitel som passerar framför deras ögon.

Så många går att läsa under ett liv

Skulle vi göra ett räkneexempel där vi är halvsnabba på att läsa skulle vi kunna läsa en bok i veckan. Det skulle bli 52 böcker på ett år. Säg att vi börjar läsa mer frekvent i tioårsåldern och då räknar vi inte med böcker som läses under högläsning. Kanske är det normalt att vi lever i 75 till 80 år. Enligt SCB, vilket du kan läsa om här, lever de flesta män tills att de blir cirka 80 år gamla och kvinnor i snitt tills att de blir c:a 84 år. Det innebär att vi skulle kunna läsa alltifrån 3380 böcker till 3664 stycken om du är medelsnabb på att läsa under ett liv. Det är en otrolig mängd böcker att kasta sig över.

Men hur snabbt läser man då? Det är högst individuellt och det går att träna upp sin förmåga för hur många ord som man kan läsa per minut. Idag finns det smarta appar som kan hjälpa till med det, om det är något man vill förbättra det vill säga.

Glädjande visar undersökningar från 2016 att hela 89 procent av det svenska folket ägnade tid till att läsa under ett år. Det blir många böcker. Visserligen visade samma undersökning att personer mellan 15-25 år lade en hel arbetsvecka, det vill säga 40 timmar, på internet, vilket möjligen inte är lika positivt.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

writers