Böcker och författare som lever kvar

Böcker och författare som lever kvar

Oavsett hur många nya böcker och berättelser som publiceras och blir populära finns det vissa författare och verk som tycks överleva tidevarv efter tidevarv. Några författare att nämna är Mary Shelley som skrev Frankensteins monster, Jane Austen vars verk ideligen kommer i nya filmatiseringar och William Shakespeares pjäser och sonetter som alltid är populära. Till och med den svenska artisten Ulf Lundell har gett ut en illustrerad utgåva av Shakespeares sonetter.

Språket i förändring

William Shakespeare var inte en regelrätt författare som Mary Shelley eller som Jane Austen men han är svår att inte nämna eftersom hans pjäser publicerats och fått så vid spridning och fortsätter att fascinera världen över 400 år efter hans död. Vem kan motstå Romeo och Julias dilemma, den förbjudna kärlek de känner för varandra och som slutar med ett missförstånd som leder till bådas död. Vill du läsa mer om hans kända pjäser kan du göra det på Wikipedia där hans pjäser finns listade.

William Shakespeare verkade i en tid då det engelska språket var i förändring och man skulle kunna säga att han bidrog till att skapa den moderna engelskan. Det var omkring 1600-talet som den moderna engelskan som talas idag föds. Den som ger sig i kast med att läsa böcker som utkommit tidigare kan få sig en överraskning om man läser dem på engelska. Kuriosa om Shakespeare är att det tvistas om att han inte alls skrev alla sin kända pjäser. Detta skulle dock kunna förklaras med att han stavade sitt namn lite olika för att det saknades regler för hur ord skulle stavas.

Mary Shelley och Jane Austen var pionjärer för sin tid. Mary Shelley skriver om monstret som Victor Frankenstein skapar av olika människors kroppsdelar i en tid då människor hade en mycket bestämd uppfattning om vad som var lämpligt för en kvinna. Hon är mest känd för detta verk som hon skrev på 1810-talet. Jane Austen hann skriva sex romaner under sin korta levnad. Hennes böcker handlar om kvinnor som både försöker att passa in samtiden men samtidigt ifrågasätter den parallellt som de upplever den. Stolthet och fördom publicerades för 206 år sedan och Mr. Darcy är en omåttligt populär karaktär som lämnat tydliga spår i modern tid. Helen Fielding författare till Bridget Jones dagbok namngav Bridgets ena kärleksintresse till Mr. Darcy. Vilken nutida författares böcker kommer att överleva flera decennier och som Shakespeare vara populär fyra sekler senare?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

writers