Författare prisas

Författare prisas

Ett av litteraturens finaste hedersbetygelser är förmodligen Nobelpriset i litteratur. Även om Svenska Akademien, som utser pristagaren i litteratur, har en del förtroende att ta igen efter skandalerna som susat om dem under 2018. Nobelpriset instiftades till Alfred Nobels minne och delades ut för första gången 1901 till den som “gjort mänskligheten den största nytta”.

Den första kvinnan att få priset

1909 gavs priset i litteratur till Selma Lagerlöf som också var den första svensk att få priset. En del av motiveringen av priset var fantasins rikedom som hon uppvisade. På Svenska Akademiens hemsida finns övriga pristagare listade. Det sägs att en annan känd författare som var verksam under samma tid som Selma Lagerlöf, August Strindberg, inte var positiv till att en kvinna tilldelades priset. Lagerlöf var inte bara första svensk utan den första kvinnan som förärades med priset. Det kan var värt att tänka på att detta var en tid då kvinnor inte hade rösträtt och inte ansågs lika mycket värda som män.

Andra svenska författare som fått Nobelpriset och en diger prissumma är Verner von Heidenstam, Erik Axel Karlfeldt, Pär Lagerkvist, Nelly Sachs, Eyvind Johanson, Harry Martinsson och Tomas Tranströmer. August Strindberg, som inte var alltför glad över att Selma Lagerlöf fick priset, återfinns inte bland pristagarna. Under andra världskriget delades priset ut 1939 men tog en paus från att delas ut till 1944.

Andra litteraturpriser

En annan fin hedersbetygelse för svenska författare är Augustpriset som delas ut sedan 1989 till nyutgivna böcker. Detta pris, som är uppkallat efter August Strindbrg, består av en bronsstatyett och en prissumma. Vinnarna utses genom att förlag nominerar vilka författare de tycker är värda att vinna och sedan utses vinnarna i de tre kategorierna av en jury. De tre kategorierna är skönlitteratur, fakta samt barn och ungdomslitteratur.

Astrid Lindgren som många anser borde ha fått Nobelpriset i litteratur, fick av sitt bokförlag sitt eget pris instiftat 1967. Det var hennes förlag, Rabén & Sjögren, som instiftade priset för barn och ungdomsboksförfattare. Detta pris borde vara en tämligen fin hedersbetygelse för en författare att få då Astrid Lindgrens böcker sålt över hela världen. Bland de som har fått priset finns Ulf Stark, Henning Mankell och Maria Gripe, för att nämna några. Numer är prissumman 100.000 kronor för den som tilldelas priset och är säkerligen ett uppskattat bidrag för att kunna fortsätta skriva.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

writers