Minne som en elefant
Det sägs att en elefant aldrig glömmer och kanske kan vi aldrig få elefantens goda minne men med läsning förbättrar vi vårt eget. Läsning är en aktivitet som hela tiden sysselsätter hjärnan till skillnad från att titta på TV eller på film, som kan kallas för en passiv aktivitet. Läsningen spred sig när boktryckarkonsten uppfanns och att inte läsa påverkar hjärnan mer än vad vi tror och kanske förstår.
Vetenskapligt bevisat
Forskning visar att de som har läst mycket tidigt i livet har bättre minne under senare delen av livet. Att läsa innebär att utsätta hjärnan för en stor påfrestning och vi måste minnas detaljer för att förstå det vi läser. Vi utmanar därmed oss själva till att skapa våra egna och individuella berättelser. Det kan man läsa mer om på Utforska sinnet eftersom ingens hjärna är den andres lik och på så vis blir också berättelsen unik även om vi alla läser samma bok. Det är på grund av att vi har olika god förmåga att skapa bilder och scener av det vi läser. Läsning kan ha en förvandlande effekt på hjärnan. Det tycks hända något spektakulärt när vi läser påhittade berättelser och läsaren verkligen kan fokusera på djupet och leva sig in i en berättelse.
Hjärnan skiljer inte på dikt eller verklighet
Hjärnan skiljer inte på vad du verkligen har upplevt eller om du har läst om det. En erfarenhet för hjärnan, är en erfarenhet oavsett om den är upplevd eller inte. Det kan göra att hjärnan förändras betydligt mer om du läser än om du ser på en film. Troligen är skillnaden mellan att se en film och att läsa, att du som läser kommer närmare upplevelsen. När vi läser om att en karaktär utför en handling så tror hjärnan att det är vi själva som utför den. Då kan vi ju faktiskt läsa oss till fantastiska upplevelser oavsett vad vi själva har för förutsättningar i det verkliga livet.
Det är inte enbart läsning som gör att vi kan hålla hjärnan i form på äldre dar. Att skriva verkar ha lika goda effekter på hjärnan som att läsa, det visar en studie som amerikanska forskare gjorde för några år sedan. De äldre som stimulerande hjärnan både tidigt och senare i livet behöll minnet längre än de som inte gjort det, enligt forskarna.