Resor i böckernas värld

Resor i böckernas värld

Något vi alla borde föra vidare till våra barn och till nästa generation är magin i böckernas värld. Vi lever i ett samhälle som alltmer har distanserat sig från tidsresenärernas alla möjligheter. Som har börjat glömma fantasin och kreativiteten man finner när man gläntar på dörren till böckernas rike. Vi har ett ansvar att föra vidare förväntan och glädjen som bara en riktigt god bok för med sig.

De bortglömda böckernas gravkammare

De flesta av oss har böcker i våra gömmor och bland våra minnen som har betytt mycket för oss. Många av dessa bokskatter har förmågan att ta med den som läser på ett hisnande äventyr. För en del händer detta redan i barndomen och böcker blir älskade vänner som man bär försiktigt, nära hjärtat och som man längtar tillbaka till. En av alla dessa fantastiska böcker som lämnar en sällsam känsla hos läsaren är Vindens skugga av den spanske författaren Carlos Ruiz Zafón. Här möter läsaren nämligen tanken om de bortglömda böckernas gravkammare. En metafor som etsar sig fast. Den tioåriga Daniel Sempere får följa med sin pappa till denna mycket speciella plats. Djupt inne i Barcelonas vindlande gränder finns ett gammalt undangömt bibliotek där fantastiska, men bortglömda böcker har funnits så länge någon överhuvudtaget kan minnas. Enligt traditionen får alla nya besökare till denna litterära boning adoptera en egen bok. På detta sätt väcks den unika berättelsen till liv igen. Daniel väljer romanen Vindens skugga.

Väcka läslust

Denna metafor måste vi alla föra vidare. Att läsa är en magisk upplevelse och läsandets hemligheter måste upptäckas på ett sätt som väcker nyfikenhet och förundran. Läslust kan inte väckas genom företagslån hos Qred.com, utan kräver en magisk realism som bara finns i fantasins värld. Utan startavgifter, bindningstider och dolda kostnader måste vi få våra barn att förstå att en bok är en gåva och en positiv upplevelse som utvecklar sinne, intelligens och förmågan att resa utanför tid och rum. För att väcka barns intresse måste vi vuxna berätta om böckernas värld på rätt sätt och gärna så tidigt som möjligt.

Doften och tyngden

Vi måste berätta för våra barn om böcker istället för läsplattor, datorer och internet. Hur en riktig bok doftar, hur bladen känns mot fingrarna, hur bokens tyngd känns i handen där den ligger med ett dolt äventyr innanför sina pärmar. Framför allt har vi ett ansvar att visa att de bortglömda böckernas kammare finns på riktigt i det gamla antikvariatet i slutet av gatan dit vi kan gå tillsammans och välja ut en alldeles egen bok att plocka hem. Människor kan nämligen resa i böckernas värld. Här finns inga begränsningar, utan ett ännu outforskat äventyr ligger där och väntar på att åter väckas till liv.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

writers