Så blir du författare

Så blir du författare

Du är en hängiven läsare som fått en egen idé som du skulle vilja skriva ned, men hur gör man för att bli författare? Du sätter dig ned och skriver, enkelt eller hur? Riktigt så lätt kanske det inte är. Allt börjar med en idé och lämpligen ska du på ett dramaturgiskt sätt kunna bygga upp din berättelse. Gärna på ett sätt som griper tag i läsaren som knappt kan vänta på att vända blad för att få reda på hur det ska gå.

Har du det som krävs?

Vad behöver du för att skriva? Penna och papper, en dator eller gör du som Jan Guillou och skriver på en skrivmaskin? För några år sedan publicerade Svenska Dagbladet en författarskola som har en hel del bra tips på hur man blir en bra författare. Kanske går du någon kurs för att lära dig skriva och att hitta en egen stil. Många författare som Bodil Malmsten och Stephen King har gett ut böcker där de beskriver sin metod för att skriva. De tipsar om i vilken ände man ska börja. Tipset som de allra flesta författare ger är att läsa, läsa och återigen läsa böcker. Det utvecklar språket både i ordförråd och förståelse och kan ge den blivande författaren idéer, men också möjlighet att utveckla sitt egna sätt att skriva på, sin egen stil.

Att bli publicerad

När du har skrivit ditt manus, och reviderat det ett antal gånger vill du antagligen bli publicerad. Ett tips där att välja förlag som passar den genre du skrivit inom. Formatera ditt manus, gärna med dubbelt radavstånd, och numrera dina manussidor. Du vill att den som tar emot ditt manus verkligen läser det och inte kastar det åt sidan för att formateringen gjorde det omöjligt. Du kan skicka det i pappersform eller på fil men oavsett kan det vara bra att ha en kort förstasida där du presenterar dig och vad din bok handlar om. Det viktigaste av allt är att inte ge upp om du inte lyckas på första försöket.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

writers