Få ordning i biblioteket

Få ordning i biblioteket

Att ha en stor samling av böcker är mångas dröm. Om du äntligen har lyckats att samla på dig en bra samling böcker är det troligt att du har lite av ett eget bibliotek där hemma. Men för att du ska få in en större känsla av att du har ett bibliotek är det ordning och reda som gäller. Det absolut bästa du kan göra för din egna skull är att sortera och organisera bland dina böcker. I den här artikeln kommer du därför att få några tips på hur du kan gå tillväga för att sortera och organisera i din boksamling så att du har bra koll.

Sortera

Det första steget för att du ska kunna ha koll på vilka böcker du äger är att sortera dem. Sedan finns det ett flertal vägar du kan gå. En del väljer att sortera böckerna efter storlek, medan andra föredrar att sortera dem i alfabetisk ordning. Sedan kan du också välja att sortera efter färg, genre eller efter författare. Det går också bra att blanda. Det viktigaste är att du ska ha koll. När du har sorterat bland dina böcker är det enklare för dig att få dem på plats i hyllorna.

Markera

Nästa steg är att markera. Om du exempelvis har valt att sortera efter genre kan det vara snyggt att fixa skyltar eller etiketter. Ett tips är att införskaffa bra kontorsmaterial då du kan använda exempelvis etiketter för att organisera bland dina böcker så som du vill ha dem. Om du har riktigt många böcker kan det vara bra att bokföra dem. Det kan du göra genom att skriva upp alla dina titlar och förvara dem i en pärm. När du sedan ska hitta en bok du letar efter kan du med enkelhet kolla upp det i pärmen. Förutom att du kan använda etiketter kan du också köpa hem en märkmaskin för att markera i dina hyllor. Något annat du kan hitta i butiker som säljer Kontorsmaterial som kan vara användbart är post-its och pennor. De kan du använda för att markera i dina böcker. Till exempel när du vill kunna gå tillbaka i dina böcker för att läsa om ett stycke du gillar. Då kan det vara smidigt att markera i dina böcker.

Rensa

Om du har alltför många böcker i din ägo kan det vara läge att rensa bort några av dem. Fördelen med att rensa bort de böcker du inte har plats för är att de kan skänka glädje och läslust till någon annan. Därför ska du rensa bland dina böcker och göra dig av med de du inte vill eller kan ha kvar. Du kan ge bort böckerna till dina nära och kära. Men du kan också skänka dem till närmsta second hand-butik. Om du inte sitter på dyrgripar med samlingsvärde är det svårt att få böcker sålda på andrahandsmarknaden. Men det kan vara värt ett försökt. Med pengarna du får in kan du köpa nya böcker, nya hyllor eller material som är användbart för en bokslukare. Något annat du kan göra med dina överblivna böcker är att kolla om din ort eller ditt bostadsområde har ett ge-och-ta-bibliotek där man får hämta och lämna böcker som man vill.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

writers